Przepis na chlebek bananowy jest jedną z najpopularniejszych receptur na coś słodkiego, co można zrobić w zaledwie 40 minut (uwzględniając czas pieczenia). Każdego dnia danie to jest przygotowywane przez tysiące osób na świecie. Dlaczego tak jest? Głównie przez wzgląd na fakt, że jest on naprawdę łatwy! Tak naprawdę wszystkie składniki wystarczy wymieszać w jednej misce, a następnie czekać powstałe ciasto do foremki i upiec. Efekt? Miękki, słodki i wyjątkowo aromatyczny chlebek, który polubią nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jaki jest sekret idealnego wypieku tego typu? Dodanie do niego roztopionego masła!
Przepis na chlebek bananowy — złoto na talerzu!
Magia tego przepisu na chleb bananowy jest zaklęta w tym, że nie potrzebujemy do jego przygotowania wymyślnego miksera. Wystarczy nam tak naprawdę miska, widelec do ubijaczka do jajek i oraz łyżka do mieszania ciasta. Jeśli chodzi o ilość dodawanego cukru, to jest to kwestia bardzo elastyczna. Oryginalna receptura wymagała dodania całej filiżanki białego cukru, ale większość ludzi, decyduje się na użycie 3/4 filiżanki. Są też tacy, którym wystarcza 1/2 filiżanki słodzidła.
Możesz również pokusić się o dodanie posiekanych orzechów włoskich lub pokruszonej czekolady. Chleb bananowy można piec w tradycyjnej keksówce lub foremkach do muffinek. Jest też opcja, aby w mieszankę wkomponować odrobinę gorzkiego kakao. Ten przepis na chleb bananowy można dowolnie modyfikować — w końcu ostatecznie chodzi o to, aby jego smak w pełni trafiał w nasze osobiste gusta smakowe.
Chleb bananowy — składniki
Ten przepis na chlebek bananowy jest tak prosty, że nawet osoby, które na co dzień nie pieką ciast, z pewnością poradzą sobie z jego przygotowaniem. Będą nam potrzebne składniki w następujących ilościach:
- 3 bardzo dojrzałe, zmiażdżone banany;
- 1/3 szklanki roztopionego masła;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- 3/4 szklanki białego cukru (może być również trzcinowy, ksylitol lub inne, ulubione słodzidło;
- 1 duże jajko (białko należy ubić na sztywną pianę);
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 2 szklanki mąki uniwersalnej (może być bezglutenowa).
Jak widać lista produktów, nie jest w tym przypadku szczególnie długa. Z pewnością większość z nich każdy z nas po prostu posiada w swojej kuchni, więc możliwe, że nawet nie będzie konieczności, aby wychodzić do sklepu.
Jak to wszystko przygotować?
Na początku rozgrzej swój piekarnik do 220 stopni, a blaszkę posmaruj rozpuszczonym masłem. Następnie w misce rozgnieć dojrzałe banany (użyj do tego zwykłego widelca). Chodzi o to, aby uzyskać jak najbardziej gładką masę. Potem należy dodać roztopione masło, sodę oczyszczoną, sól, cukier, żółtko oraz ubite białko. Kiedy wszystko razem wymieszamy, dorzucamy mąkę i ponownie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy od 35 do 45 minut — aż do uzyskania efektu tzw. suchego patyczka.
Na końcu wyciągamy chlebek bananowy z piekarnika i pozostawiamy go do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne kroimy je na kawałki, które kształtem przypominają kromki chleba. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Z czym podawać chlebek bananowy?
Ostatnią kwestią jest to, z czym najlepiej jest podawać chlebek bananowy. Otóż doskonale sprawdzą się w tym przypadku produkty takie jak mało (do posmarowania) i mleko. Smak tej przekąski świetnie komponuje się również z aromatyczną kawą. Wszystko tak naprawdę zależy w tym przypadku od indywidualnego gustu danej osoby.
Ja wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, przepis na chlebek bananowy jest banalnie prosty. To jedno z tych ciast, z których przygotowaniem poradzi sobie każdy — wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, masę przełożyć do foremki i upiec. Potem wszyscy w domu będą zajadali się przygotowanymi przez Ciebie smakołykami!