szybkie przekąski z grilla
fot.: Pexels.com

Szybkie przekąski na grilla to doskonała propozycja na letni obiad! Takie przysmaki można przygotować dla przyjaciół, którzy odwiedzają nas w ogrodzie. Można je wcinać w przerwie między opalaniem, pielęgnowaniem roślin — również tych doniczkowych — i chwilami ochłody zażywanymi we własnym basenie. Mięso i warzywa z grilla to również świetna opcja dla najmłodszych członków społeczeństwa. Co może znaleźć się w takim menu? Otóż mamy kilka ciekawych propozycji!

Młode ziemniaczki z grilla

Pieczone ziemniaki to jedna z tych propozycji kulinarnych, które lubi chyba każdy! Mogą być one jedzone solo lub stanowić dodatek do różnego rodzaju mięsiwa oraz ryb. Najsmaczniejsze są, gdy grillujemy je w mundurkach, gdy te pozostają zawinięte w folię aluminiową. Czym je doprawić? Najlepiej aromatycznymi ziołami i czosnkiem.

Jeśli interesują Cię szybkie przekąski na grilla, to koniecznie upiecz na nim młode ziemniaki! Jako przypraw będziesz potrzebować:

  • kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • posiekanej cebulki, 
  • świeżych ziół: bazylia, kolendrą, oregano,
  • masła.

Ziemniaki wystarczy obtoczyć w wyżej wymienionych składnikach, obwinąć w folię aluminiową i piec przez przynajmniej godzinę. 

szybkie przekąski z grilla
fot.: Pexels.com

Grillowane szparagi — pyszne i zdrowe

Jeśli szybkie przekąski na grilla, to w menu nie może zabraknąć szparagów! Sezon na te pyszności rozpoczyna się właśnie latem. Szparagi są smaczne, lekkostrawne i zawierają w sobie mnóstwo witaminy C! 

Do ich przygotowania na grillu, warto przygotować oliwę z oliwek, kilka posiekanych ząbków czosnku, sól morską i świeżo mielony pieprz. Z powodzeniem można dodać również odrobinę ciemnego sosu sojowego. 

Przed ich upieczeniem można je ugotować, ale nie jest to konieczne. Wystarczy obtoczyć je w oliwie z dodatkiem wyżej wymienionych przypraw i położyć na ruszcie. Po upływie 15-20 minut będą gotowe! Smacznego!

Zainteresuje Cię również: Inteligentne oświetlenie domu

Faszerowane pieczarki — opcja dla wegetarian

Szybkie przekąski na grilla to propozycja nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale także na wegetarian. W końcu kto powiedział, że na ruszcie nie można w smaczny sposób przygotowywać różnego rodzaju warzyw?

Faszerowane grzyby to nie tylko niesamowicie prosty, ale również bardzo efektowny przykład grillowej przekąski. Do kapeluszy pieczarek można włożyć to, na co tylko ma się ochotę! Jedynym realnym ograniczeniem w tym przypadku jest nasza własna kulinarna wyobraźnia. Mogą to być na przykład sery, takie jak mozzarellą, grecki feta lub tradycyjny żółty, a także inne warzywa — posiekany czosnek, drobno pokrojona papryka i cebulka. Doskonale sprawdzą się również świeże zioła. Ciekawie smakować może kolendra, bazylia, oregano i… majeranek!

Wystarczy odkroić nóżki pieczarek, dokładnie je umyć i nadziać wybranymi przez sienie składnikami, a następnie ułożyć je na jednorazowych tackach i grillować od 15 do 20 minut. Szybkie, proste, efektowne i przepyszne! Twoi goście z całą pewnością będą zachwyceni!

szybkie przekąski z grilla
fot.: Pexels.com

Karkówka grillowana — hit sezonu!

Oczywiście nie mogłoby tutaj zabraknąć smacznych propozycji dla amatorów treściwych posiłków składających się z mięsa. Co prawda karkówka nie do końca wpisuje się w nurt, jakim są szybkie przekąski na grilla, ale z całą pewnością to właśnie ona jest królową obiadów jedzonych na świeżym powietrzu w sezonie letnim. Takie mięso przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy umoczyć je w marynacie składającej się np. z czosnku, oliwy z oliwek, pokrojonych suszonych pomidorów, cebulki, ostrej papryki, oregano i kurkumy oraz świeżych ziół i… pozostawić je tak najlepiej na całą noc. 

Mięso układany na jednorazowych tackach i ustawiamy na grillu. Powinno się ono piec w wysokiej temperaturze, ale nie w żywym ogniu! Karkówkę należy przewracać co około 5 minut. Po upływie 25-30 minut obiad jest gotowy do spożycia. Odpowiednio przygotowane mięso będzie delikatne w smaku i soczyste. Można zajadać je solo albo z ulubionym sosem i pieczonymi ziemniaczkami. Wszystko w tej materii jest uzależnione od indywidualnych preferencji konkretnego smakosza. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here