Przepis na meksykańskie burrito jest bardzo prosty i szybki. To doskonała propozycja dla szybkich, którzy lubią dobre jedzenie oraz eksperymenty ze smakami z różnych stron świata. Ameryka Północna to miejsce wyjątkowe i zróżnicowane pod wieloma względami. Ten zakątek naszego globu wzbudza naturalne skojarzenia z daniami takimi jak tortilla i tytułowe burrito. W rzeczywistości jednak można tam skosztować również smakołyków w postaci zupy limonkowej, kurczaka w sosie mole i tzw. meksykańskich trufli.
Przepis na meksykańskie burrito — składniki
Receptura na to egzotyczne danie nie jest szczególnie skomplikowana. Wystarczy przygotować sobie wcześniej następujące produktu:
- 1 kg mielonej wołowiny;
- przyprawa do taco;
- 1 puszka czerwonej, wypłukanej fasoli;
- 6 pszennych, podgrzanych tortilli;
- 1 szklanka startego sera żółtego do pizzy;
- 4 łyżki oleju rzepakowego;
- śmietana 18% i sos meksykański.
Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można kupić je w każdym supermarkecie, a nawet w małych sklepikach osiedlowych.
Sposób przygotowania potrawy
Na dużej żeliwnej patelni smaż wołowinę na średnim ogniu, aż przestanie być różowa. Dodaj do niej przyprawę do taco, wymieszaj, a następnie przełóż wołowinę do miski i odstaw do wystygnięcia. Umyj patelnię i wytrzyj ją do sucha.
W małym rondelku przysmaż fasolę na średnim ogniu, aż się podgrzeje, powinno to trwać 2-3 minuty. Na każdą tortillę nałóż około 1/3 filiżanki fasoli, a następnie dołóż wołowinę. Całość posyp grubą warstwą sera. Złóż boki i końce tortilli tak, aby nadzienie nie wydostawało się poza obręb placka i zwiń.
Na tej samej patelni, na średnim ogniu, smaż burrito przez około 3-4 minuty na każdej ze stron, aż do momentu, gdy tortilla lekko zbrązowieje.
Warto wiedzieć, iż burrito można zamrozić. Aby zrobić to prawidłowo, należy zwinąć wystudzone burrito w folię aluminiową, a następnie przełożyć do plastikowego pojemniczka i umieścić w zamrażalniku. Kiedy zechcemy je usmażyć, wystarczy odwinąć je z folii, rozmrozić i ułożyć na patelni. Smażymy przez około 5 minut na każdej ze stron. Przed zjedzeniem warto je odstawić na około 2 minuty.
Jak widać, ta konkretna opcja obiadowa, jest propozycją również dla tych, którzy lubią gotować na zapas.
Przeczytaj także: Jakie są zalecenia w ciąży?
Cenne wskazówki
Oczywiście istnieje wiele niuansów, nad którymi warto się pochylić nad kilkoma sprawami, Wśród nich jest choćby próba odpowiedzenia sobie na pytanie o to, jak zawijać burrito?
Otóż zawijanie placka tortilli z nadzieniem z wołowiny, fasoli i sera żółtego jest bardzo łatwe, Wystarczy najpierw złożyć ze sobą dwa prostopadłe końce, a następnie dolną cześć zawijamy ku górze i.. to wszystko! Teraz trzeba tylko wszystko ułożyć tak, aby farsz nie rozlewał się na boki.
Jak przyprawić burrito, aby wciągnąć z niego maksimum smaku? Wystarczy stworzyć mieszankę z następujących przypraw: słodka papryka czerwona, mielony pieprz cayenne, sól morska, papryka wędzona, szczypta kurkumy, oregano. Oczywiście istnieje też opcja kupienia gotowej przyprawy do taco. Jest ona dostępna w większości supermarketów na działach typu „Kuchnie Świata”.
Przeczytaj także: Co warto wiedzieć o ciąży?
Niektórzy zastanawiają się również nad tym, czy burrito jest zdrowe? Otóż może ono stanowić pełnowartościowy posiłek. Znajdujemy w nim mnóstwo białka i potasu, a jeśli zaserwujemy do niego np. sałatkę z rukoli i innych warzyw, to sprawimy, że nasz obiad będzie również cennym źródłem magnezu i żelaza. Warto w tym przypadku eksperymentować i łączyć ze sobą różne smaki!
Aby burrito było jeszcze zdrowsze, można przygotować je z domowej, chudej i zmielonej polędwicy i podawać z niskotłuszczową fasolą. Ser także możemy wybrać taki, by był nieco bardziej dietetyczny. To samo tyczy się śmietany — zamiast 18% możemy wybrać taką, która ma zmniejszoną zawartość tłuszczu lub zupełnie ją zastąpić np. jogurtem typu greckiego.