Jak przygotować boczniaki
fot.: Pexels.com

Z pewnością wiele osób zachodzi w głowę o to, jak przygotować boczniaki? Te grzyby, które swoim wyglądem przypominają kanie, można dostać w większości supermarketów, mimo to jednak spore grono wciąż nie do końca wie, co można z nich przyrządzić. Otóż okazuje się, iż boczniaki są doskonałą podstawą do różnego rodzaju dań głównych, a także drugich śniadań do pracy, a także sprawdzają się w roli przystawki. Co więcej, te niepozorne grzyby są uwielbiane przez najmłodszych członków naszego społeczeństwachłopców i dziewczynki, a także przez dorosłych. Za boczniakami przepadają nie tylko kobiety, ale i mężczyźni. Interesujące może wydać się również to, że grzyby te można przygotować i w sposób tradycyjny, i w mocno egzotyczny. Sekret tkwi w tym, jakich ziół i przypraw użyjemy! Jeśli postawimy na majeranek, uzyskamy warzywną wariację na temat kotleta, jeśli jednak sięgniemy po nieco mniej oczywiste smaki… otrzymamy np. całą Tajlandię na jednym talerzu!

Jak przygotować boczniaki?

Te niezwykłe grzyby można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Niektórzy je gotują (np. na zupę), inny smażą jak tradycyjne mięsne kotlety, a jeszcze inni decydują się na to, aby ułożyć je na grillu. Ostatnia z wymienionych metod jest szczególnie lubiana w Tajlandii. Lokalni mistrzowie sztuki kulinarnej zwykli marynować boczniaki na kilka lub nawet kilkanaście godzin przed położeniem ich na ruszcie.

Jak przygotować boczniaki? Oczywiście tak, aby ostatecznie były one naprawdę ę smaczne. Wbrew pozorom nie powinno się używać do nich zbyt wielu dodatków. Smak tych grzybów sam w sobie jest naprawdę pyszny i ciekawy.

Jak przygotować boczniaki
fot.: Pexels.com

Boczniaki po tajsku — lista składników

Jak przygotować boczniaki po tajsku? Otóż przepis ten jest banalnie prosty, a do jego wykonania potrzebne są następujące produkty:

  • pół kilograma umytych boczniaków;
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 50 ml soku z cytryny lub limonki;
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • szczypta ostrej papryki;
  • 1 cm startego, świeżego imbiru;
  • 2 małe cebule, 
  • posiekane zioła — mięta, kolendrą i czerwona bazylia. 

Jak widać, lista potrzebnych składników wcale nie jest szczególnie długa i skomplikowana. Większość wymienionych produktów każdy z nas powinien mieć w swoim domu. Niekiedy wystarczy dokupić boczniaki i… zabrać się za gotowanie!

Unikalna receptura

Na początku boczniaki kroimy w plasterki oraz zanurzamy je w marynacie z oleju, soli i pieprzu, Kolejnym krokiem jest rozgrzanie grillowej patelni i ułożenie na niej przygotowanych wcześniej grzybów. Boczniaki grillujemy z obu stron do momentu, gdy staną się one delikatnie złote. Zazwyczaj trwa to od 10 do 15 minut. 

Kiedy boczniaki się grillują, warto wykorzystać ten czas na posiekanie cebuli, imbiru i reszty składników oraz zanurzenie ich w sosie z sosu sojowego, cukru i pozostałych przypraw. 

Usmażone grzyby przekładamy do tej samej miski, w której wcześniej obtaczaliśmy je w marynacie. Całość mieszamy z przygotowanym sosem, cebulą, ziołami i przyprawami. I… to właściwie wszystko! W tym momencie nie pozostaje nam nim innego, jak przystąpić do zajadania się tymi pysznościami. 

Jak przygotować boczniaki
fot.: Pexels.com

Jak podawać to danie?

Skoro już wiemy, jak przygotować boczniki po tajsku, to warto jeszcze pochylić się nad tym, jak najlepiej je podawać. Otóż sprawa jest dość prosta, ponieważ wystarczy przełożyć je na półmisek i obsypać posiekanymi ziołami — kolendrą i miętą. Można też pokusić się o dodanie do całości odrobiny szczypiorku. 

Co więcej, tak przyrządzone grzyby można jeść zarówno na ciepło, czyli zaraz po ich ugotowaniu, jak i na zimno — np. na drugi dzień. 

Jak widać, receptura jest prosta i szybka, przez co z pewnością poradzą z nią sobie nawet te osoby, które nie posiadają zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu. Danie jest bardzo smaczne, efektowne i w gruncie rzeczy również zdrowe. W końcu sztuka kulinarna Tajlandii uchodzi za jedną z najlepszych na całym świecie! Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here