Interesuje Cię prosty przepis na amerykańskie naleśniki? Chciałbyś, aby potrawa ta była puszysta i smaczna? Nie mogłeś zatem trafić w lepsze miejsce! Prezentujemy naprawdę łatwą recepturę, która pozwoli Ci uzyskać pożądany efekt! To zaledwie sześć składników i dosłownie dwie minuty pracy! Takie danie doskonale nadaje się na śniadanie lub brunch. No więc… zachęcamy Cię do lektury niniejszego wpisu i samodzielnego przygotowania pysznych naleśników o wyjątkowo puszystej konsystencji!
Amerykańskie naleśniki uwielbiają wszyscy!
Tych naleśników po prostu nie da się nie lubić. Po pierwsze ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe. Po drugie zaś, to stworzenia ciasta potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Mowa tutaj o produktach takich jak jajko, mleko, mąka pszenna, cukier i proszek do pieczenia.
Postępując zgodnie z tym przepisem, naleśniki amerykańskie zawsze okazują się idealne, mają piękny mały okrągły kształt i niezwykłą puszystą konsystencję. Na widok tych usmażonych placów absolutnie każdy staje się głodny.
Faktem jest, że czasami po prostu ma się ochotę na śniadanie w postaci klasycznych naleśników. Jest to coś łatwego i szybkiego do wykonania. To właśnie z tego względu prezentowany przez nas przepis jest doskonałą opcją dla wszystkich, który lubią dobre jedzenie, ale jednocześnie nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni.
Amerykańskie naleśniki — przygotowanie krok po kroku
Zwykle gdy przygotowujesz naleśniki, to wychodzą one płaskie i cienkie? Jeśli tak, to mam dla Ciebie kilka rad, które sprawią, że kolejnym razem będą one bardzo puszyste! Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek:
- na początki wymieszaj wszystkie suche składniki;
- następnie wymieszaj ze sobą mokre składniki w osobnej miseczce;
- dodaj suche składniki do mokrych i przy pomocy delikatnych ruchów, połącz je ze sobą;
- pozostaw ciasto na dwie minuty, żeby „usiadło”. Pozwoli to aktywować proszek do pieczenia i sprawi, że Twoje naleśniki będą puszyste;
- rozgrzej olej lub masło na patelni, a następnie wylej na nią ciasto;
- smaż przez minutę, aż aż wyrośnie puszysty naleśnik. Następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę na wolnym ogniu.
I voilà! Właśnie przygotowałeś idealne amerykańskie naleśniki, które zachwycą Cię swoim smakiem i konsystencją!
Z czym podawać naleśniki?
Zastanawiasz się, z czym możesz podawać przygotowane przez siebie naleśniki amerykańskie? Naszymi faworytami są produkty takie jak syrop klonowy i masło! Wszystko ze względu na fakt, iż te naleśniki są tak puszyste, że od razu wchłaniają słodką polewę, co czyni je naprawdę wyjątkowymi w smaku. Jeśli nie jesteś na żadnej diecie, rozważ dodanie odrobiny masła. Rozpuści się ono na ciepłych naleśnikach i doda orzechowego posmaku.
Inne pomysły na dodatki, które możesz również rozważyć:
- truskawki, maliny, borówki i inne jagody;
- domowa Nutella, czyli opcja dla wszystkich miłośników czekolady;
- pasta pralinowa z migdałami i orzechami laskowymi — niesamowicie dobra!
Możesz również dodać kilka dodatków bezpośrednio do ciasta! Rozważ użycie jagód, kawałków czekolady, orzechów pekan albo posiekanych orzechów makadamia.
Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, naleśniki mogą być przykładem zdrowego dania. Warto zaznaczyć, że potrawa ta jest wyjątkowo bardzo lubiana przez kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji, a także sportowców wszelkiej maści.
Pamiętajmy jednak, że każda dieta musi być bardzo urozmaicona — nie może w niej zabraknąć roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica i groch, które są podstawowym źródłem białka. Ważne są także produkty bogate w żelazo, potas i magnez. Właściwie opracowany jadłospis pozwala nam dłużej zachować dobre zdrowie i pozytywnie wpływa nie tylko na naszą fizyczność, ale także na psychikę.
Jeśli więc nie potrafisz zbilansować swojej diety samodzielnie, najlepiej będzie, jeśli skorzystasz z profesjonalnej pomocy dietetyka.