Zastanawiasz się nad tym, jakie są źródła żelaza? Jeśli tak, to ten artykuł jest adresowany właśnie do Ciebie! Włączenie do codziennego jadłospisu produktów bogatych w żelazo to absolutna postawa dla właściwie zbilansowanej diety. Sytuacja ta do złudzenia przypomina ewentualność doprowadzenia do niedoborów białka — w końcu powinniśmy jeść dużo produktów mięsnych i roślinnych (np. pieczarki portobello, fasolę, ciecierzycę, soczewicę i inne rośliny strączkowe). Jeśli chodzi o żelazo, to warto wiedzieć, że pierwiastek ten najlepiej wchłania się poprzez spożywanie odpowiednich produktów spożywczych. Żelazo jest ważne zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Dziś będzie mowa o tym, jakie są źródła żelaza!
W czym jest żelazo?
Dobrze zbilansowana dieta to taka, która jest bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze. Wśród niech nie może oczywiście zabraknąć żelaza. Pierwiastek ten możemy znaleźć w mięsie, żółtkach jajek, niektórych owocach oraz warzywach, a także w orzechach.
Jakie są źródła żelaza? Jednym z najlepszych jest wątroba wieprzowa, drobiowa lub wołowa. Znajdujemy w niej aż 20 mg na 100 g. Warto również włączyć do codziennego jadłospisu chude mięso (wołowe i wieprzowe), jajka (szczególnie ich żółtka), czarne kakao, pistacje, nasiona dyni i słonecznika, suszone owoce (np. morele, śliwki, jabłka) i warzywa.
Doskonałym źródłem żelaza jest także soja, jagody, biała fasola, natka pietruszki, brokuły i… ziemniaki. Trzeba w tym miejscy dodać, że dobrze jest zbadać ilość żelaza w swojej krwi przez każdą podróżą. Turystyka może być w pewnym sensie obciążająca dla naszego ciała, dlatego warto sprawdzić, czy organizm jest gotów na taką eskapadę.

Jakie są źródła żelaza?
Żelazo to jeden z najbardziej podstawowych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jest on odpowiedzialny za jego właściwe działanie. Wszystko przez wzgląd na fakt, iż żelazo bierze czynny udział w produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów). To właśnie w nich znajduje się hemoglobina, które z kolei odpowiada za dotlenienie wszystkich komórek w naszym organizmie.
Zapotrzebowanie na żelazo jest zależne od płci, wieku i stanu zdrowia danego pacjenta. W przypadku dorosłych wynosi ono 20 mg dziennie dla płci żeńskiej i 10 mg dla płci męskiej.
Najlepsza wchłanialność żelaza jest wtedy, gdy spożywa się je razem z posiłkami. Pierwiastek ten można znaleźć w różnego rodzaju produktach. Jakie są źródła żelaza? Można podzielić je na te:
- pochodzenia zwierzęcego, czyli hemowe;
- pochodzenia roślinnego, czyli niehemowe.
Trzeba mieć na względzie, że żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego ma lepszą wchłanialność niż to roślinne. Ciekawe jest również to, iż przyswajane żelaza są w stanie w zdecydowany sposób większych ilość witaminy C i kwasów organicznych w organizmie.

Żelazo znajduje się między innymi w:
- wieprzowinie, wołowinie i drobiu;
- mięsie ryb i w owocach morza;
- jajkach;
- warzywach (szczególnie tych zielonych, np. broków, szczaw i jarmuż);
- owocach;
- pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Jak widać, źródeł pozyskiwania żelaza jest naprawdę bardzo dużo.
Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?
Do niedoboru tego pierwiastka (co w konsekwencji może doprowadzić nawet do anemii) dochodzi wskutek prowadzenia niezdrowego trybu życia i tego, iż nie spożywa się właściwych produktów. Niekiedy jest to również konsekwencją doświadczania zbyt obwitych miesiączek lub utraty dużych gości krwi z innego powodu.
Niedobór żelaza jest dość często diagnozowany u wegan i wegetarian. W przypadku osób będących na diecie roślinnej bardzo ważne jest, aby zastępować mięso produktami, które są bogate w ten konkretny pierwiastek.
Objawy niedoboru żelaza w organizmie
Niedobór żelaza w pierwszym momencie objawia się chronicznym zmęczeniem, zwiększoną sennością, trudnościami w obrębie koncentracji, częstymi bólami głowy, występowaniem kołatania serca, jak również łamliwością włosów i paznokci. Trzeba mieć świadomość, że zignorowanie powyższych symptomów może w konsekwencji doprowadzić do groźniej anemii.