Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wykorzystać soczewicę, aby przygotować z niej smaczne danie. W naszej szerokości geograficznej strączki te wciąż jeszcze nie cieszą się tak ogromną popularnością, jak ma to miejsce np. we wschodniej części ziemskiego globu. Dal — jedno z najchętniej przyrządzanych dań na Sri Lance — to rodzaj warzywnego gulaszu na bazie cebuli, mleka kokosowego i soczewicy właśnie. Czysta egzotyka na talerzu! W przepisie znajduje się również moc ziół i przypraw — są to między innymi kurkuma, kumin, czarna gorczyca, listki curry i… kozieradka. Potrawa ta jest chętnie jedzona przez małych dzieci — zarówno chłopców, jak i dziewczynki, a także dorosłych. Jest to smak odpowiedni nie tylko dla kobiet, ale także dla męskiej części społeczeństwa.
Jak wykorzystać soczewicę w codziennej diecie?
Na początku warto zaznaczyć, iż soczewica ma naprawdę wiele właściwości odżywczych, a jej spożywanie ma zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. Jak wykorzystać soczewicę? Na przykład jako podstawę do zupy, curry lub dania dal, które swoje korzenie ma aż na Sri Lance.
Ta roślina strączkowa jest doskonałym źródłem przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego. To dobra propozycja dla osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem oraz dla kobiet oczekujących narodzin dziecka.
Wyróżnia się kilka rodzajów soczewicy. Różnią się one od siebie kalorycznością, zawartością poszczególnych składników odżywczych, jak również smakiem.
Najzdrowszą formą tej rośliny są jej kiełki. Znajduje się w nich znacznie więcej witamin i minerałów niż w ugotowanych nasionach tej rośliny strączkowej.
Dal z soczewicy (składniki) — sztuka kulinarna Sri Lanki
Dal to danie rodem ze Sri Lanki, do którego będziemy potrzebowali następujących składników:
- około dwóch szklanek czerwonej soczewicy;
- 2 szklanki przegotowanej wody;
- 1 łyżka stołowa kurkumy;
- 1 duża biała cebula;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka kozieradki;
- 0,5 łyżeczki czarnej gorczycy;
- 20-30 świeżych liści curry;
- odrobina ostrej papryki;
- 2 łyżki stołowe oleju;
- sól i pieprz do smaku;
- 400 ml mleczka kokosowego wysokiej jakości.
Przygotowanie wyżej wymienionych produktów to tak naprawdę już połowa odpowiedzi na pytanie o to, jak przygotować soczewicę? Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż świeże liście curry można dostać w sklepach z żywnością orientalną lub — czasami — na targowiskach.
Jak przygotować to egzotyczne danie?
Na początku należy dokładnie opłukać ziarna soczewicy. Kolejnym krokiem jest przełożenie ich do garnka i dolanie przygotowanej wcześniej wody. Całość przyprawiamy kurkumą i gotujemy przez 10-15 minut. Chodzi o to, aby soczewica stała się miękka.
W czasie, gdy rączki się gotują, można przygotować resztę składników do obróbki termicznej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ją na uprzednio rozgrzany na patelni olej. Dodajemy kumin, czarną gorczycę, ostrą paprykę, kozieradkę oraz odrobinę soli i smażymy całość przez około 5 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie liści curry i smażenie tej mieszanki przej kolejne 2 minuty. Następnie wszystko przerzucamy do garnka z soczewicą i curry.
Do garnka wlewamy również mleczko kokosowe. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Na koniec warto przyprawić dal solą i pieprzem w lubianych przez siebie proporcjach. I… to wszystko! Jak wykorzystać soczewicę? Najlepiej tak, aby ostatecznie była ona prawdziwą ucztą dla kubków smakowych!
Propozycja podania
Nie każdy jednak wie, jak należy podawać to egzotyczne danie na bazie soczewicy, którego korzenie znajdują się na Sri Lance. Na szczęście nie jest to nic skomplikowanego! Dal można jeść w asyście ryżu lub placów przypominających chleb. Niektórzy decydują się także na wersję solo — dal z powodzeniem może stanowić osobne i niezależne danie.
Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, soczewica wcale nie jest trudna w procesie przygotowywania jej. To zdrowa i smaczna roślina, z której można przygotować naprawdę wiele efektownych potraw.