Jeśli zastanawiasz się, gdzie jest magnez i jakie są skutki jego niedoborów, to artykuł z całą pewnością Cię zaciekawi! Magnez jest pierwiastkiem, który znajduje się w wielu, jakby nie patrzeć podstawowych produktach spożywczych, jakie zwykle każdy z nas ma po prostu w swoim domu. Skoro tak jest to, z jakiego powodu tak wielu Polaków odczuwa skutki zbyt małych ilości magnezu w organizmie? Przyczyna jest dość prozaiczna — wielu z nas nie dokłada zbyt wielu starań do tego, aby przez cały czas mieć właściwie zbilansowaną dietę. Bagatelizujemy rolę białka (zawartego np. w mięsie, pieczarkach portobello, ciecierzycy, fasoli, soczewicy i innych roślinach strączkowych), żelaza i niestety również magnezu. Taki stan rzeczy ma zastosowanie nie tylko w przypadku dorosłych, ale także ich dzieci.
Gdzie jest magnez? O tym, jak usuwamy go z organizmu
Nawet jeśli odnosisz wrażenie, że z założenia jeszcze zdrowo, to jednak może okazać się, że w Twojej codziennej diecie brakuje produktów, gdzie jest magnez. Niekiedy dochodzi również do zbyt częstego spożywania składników, jakie są odpowiedzialne za wypłukiwanie magnezu z organizmu. Co może mieć na to wpływ? Na przykład kwestie takie jak:
- życie w biegu i stresie;
- nieregularne jedzenie posiłków;
- nadużywanie tabletek przeciwbólowych;
- zbyt częste branie antybiotyków;
- picie kawy, herbaty, alkoholu i gazowanych napojów;
- jedzenie zbyt dużych ilości cukru;
- zbyt mało produktów bogatych w magnez w codziennych jadłospisie.
Oczywiście to zaledwie kilka spośród wielu problemów, które mogą prowadzić do niedoborów magnezu. Warto zastanowić się nad tym, co robimy nie tak i wróżyć w życie nowe rozwiązania, które będą miały zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Dlaczego magnez jest tak ważny?
Wielu z nas niestety życie w pośpiechu i atmosferze chronicznego stresu. Powoduje to między innymi, że zbyt wiele czasu poświęcamy na pracę i — co za tym idzie — nie wypoczywamy we właściwy sposób. Osoby, których codzienność wygląda właśnie w ten sposób, znajdują się w grupie ryzyka. To właśnie u nich najczęściej diagnozuje się słabą przyswajalność magnezu, co z kolei może prowadzić do osłabienia jakości snu, utraty masy ciała, częstego występowania bólu głowy i mięśni, skurczy i ogólnego spadku samopoczucia.
Odpowiedzialny za niedobory magnezu jest także cukier prosty, ponieważ usuwa on ten pierwiastek z ludzkiego organizmu. Sacharoza znajduje się w różnego rodzaju słodyczach, słodzonych napojach, ciastkach i cukierkach. Jeśli któregoś z tych produktów jemy zdecydowanie zbyt dużo, warto pochylić się nad tą sprawą i spróbować rozwiązać istniejący — jakże słodki — problem.
Zboża i produkty zbożowe jako istotne źródło magnezu
W diecie każdego z nas znajdują się jakieś produkty zbożowe. Niestety, nie wszystkie spośród nich mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczyszczona mąka pszenna niemal wcale nie zawiera w sobie istotnych soli mineralnych i składników odżywczych, takich jak, chociażby magnez.
Gdzie jest magnez, jeśli chodzi o zboża i produkty zbożowe? Otóż można go znaleźć między innymi w:
- ciemnym pieczywie (mąka żytnia lub orkiszowa);
- różnego rodzaju nasiona i otręby zbożowe;
- brązowy ryż i kasze — można nimi zastąpić ziemniaki.
Warto mieć na względzie fakt, iż wysoko przetworzone zboża (np. wafle ryżowe, chrupki pszenne, płatki ryżowe lub kukurydziane) mają niestety stosunkowo niską zawartość magnezu i nie można ich traktować jako właściwie źródło pozyskiwania tego ważnego pierwiastka.
Magnez w warzywach i owocach
Gdzie jest magnez? Znajdujemy go również w warzywach. Niektóre z nich warto jeść w postaci surowej, ponieważ w procesie obróbki termicznej często tracą one większość cennych składników odżywczych. Jakie jarzyny są właściwym źródłem magnezu? Mamy w tym przypadku na myśli na przykład:
- warzywa liściaste (mp. jarmuż, szpinak, rukola);
- natki (np. pietruszki lub marchewki, koperek, seler naciowy);
- warzywa strączkowe — bób, groch, fasola, soczewica;
- warzywa ekologiczne.
Jak widać, zbilansowanie diety pod kątem magnezu wcale nie jest tak trudne, jak pozornie mogłoby się to wydawać.