Cierpisz z powodu nietolerancji laktozy lub alergii na krowie mleko? A może po prostu jesteś na diecie wegańskiej? Jeśli na którekolwiek z postawionych pytań odpowiedziałeś: „tak!”, to z pewnością zastanawiasz się nad tym, czym zastąpić mleko? Otóż na szczęście istnieje wiele zamienników, które są zdrowe i smaczne. Napoje sojowe, migdałowe i owsiane są lubiane przez absolutnie wszystkich członków społeczeństwa — zarówno kobiety i mężczyzn, jak i małych chłopców oraz dziewczynki. Niektóre zamienniki mleka krowiego mają pochodzenie iście egzotyczne — mamy na myśli na przykład mleko kokosowe. Jest ono bardzo lubiane przez podróżniczki i globtroterów. Z mlekiem roślinnym jest jak z ziołami i przyprawami, może być ono bardzo różnorodne.
Czym zastąpić mleko? Alternatywne rozwiązania
Ludzie rezygnują z tradycyjnego, krowiego mleka z wielu powodów. Niekiedy ma to związek z kwestiami zdrowotnymi, innym razem z chęcią niesienia pomocy dla środowiska naturalnego oraz zwierząt. Szukanie alternatywnych rozwiązań dla mleka może mieć również związek z preferencjami smakowymi.
Jako najpopularniejsze zamienniki dla mleka zwierzęcego, warto wymienić przede wszystkim napoje:
- migdałowe — niskokaloryczna opcja z mnóstwem witamin;
- z nerkowców — charakteryzujące się delikatnym, orzechowym posmakiem;
- kokosowe — dobry wybór do gotowania;
- z orzechów laskowych — zawiera duże ilości błonnika pokarmowego;
- z konopi — jedno z ostatnich odkryć;
- z orzechów makadamia — duża zawartość białka i mało kalorii;
- owsiane — lekko słodkie, a konsystencją zbliżone do niskotłuszczowego mleka krowiego;
- ryżowe — najlepsze rozwiązanie dla osób cierpiących z powodu alergii;
- sojowe — najpopularniejszy zamiennik mleka zwierzęcego;
- orkiszowe — charakteryzujące się średnią kalorycznością i niską zawartością białka.
Jak widać, możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym, czym zastąpić mleko, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!
Mleko migdałowe a wartości odżywcze
Co zamiast mleka? Oczywiście napój migdałowy! Różnica pomiędzy mlekiem migdałowym a krowim lub popularnym sojowym polega przede wszystkim na ilości poszczególnych składników odżywczych, które są w nim zlokalizowane.
Migdały są niskokaloryczne, a znajdujący się w nich tłuszcz jest tłuszczem nienasyconym. Mleko tego typu jest także doskonałym źródłem pozyskiwania wapnia. Zawiera ono sporo przeciwutleniaczy i może stanowić rodzaj profilaktyki nowotworów oraz chorób serca.
Mleko z orzechów nerkowców
Cechą charakterystyczną napoju z nerkowców jest ich delikatny, orzechowy posmak. Nadaje się on nie tylko do picia, ale również do pieczenia i gotowania. Tłuszcz, który znajduje się w mleku z orzechów nerkowca to tłuszcz nienasycony, który niesie ze sobą wiele korzyści — jest ono dobrym wyborem dla osób chorujących na przykład na cukrzycę.
Napój ten można dodać także do kawy. Nada jej on doskonałej gęstości, przez co jest to odpowiedni produkt do latte.
Mleko sojowe — dlaczego warto?
Co zamiast mleka krowiego? Może być to na przykład cieszący się ogromną popularnością napój sojowy. Pod względem odżywczym do złudzenia przypomina on mleko zwierzęce, z tego też powodu to właśnie mleko sojowe jest najczęściej używane przez wegan i osoby, które z jakiegoś powodu zrezygnowały ze spożywania nabiału.
Mleko sojowe to bogactwo białka, wapnia, związków nazywanych izoflawonami i fitosterolamim, a także naprawdę wielu istotnych witamin.
Mleko owsiane — czy to dobry pomysł?
Mleko owsiane jest delikatnie słodkawe. Zawiera ono średnią ilość kalorii i białka. Jego największą zaletą jest fakt, iż ma ono w sobie dużo błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. To właśnie błonnik pomaga zachować zdrowie w obrębie układu trawiennego.
Jak widać, odpowiedź na pytanie o to, czym zastąpić mleko, wcale nie jest tak skomplikowana, jak pozornie mogłoby się wydawać. Cieszymy się, że mogliśmy Ci pomóc. Mamy nadzieję, że artykuł ten zainspiruje Cię do poznawania nowych smaków!