Co zamiast mięsa
fot.: Pexels.com

Z jakiegoś powodu lekarz zalecił Ci zmniejszenie ilości mięsa w codziennej diecie? A może po prostu nie przepadasz za smakiem mięsiwa lub jesteś weganką albo weganinem? Jeśli na któreś z wyżej postawionych pytań odpowiedziałeś twierdząco, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Powiemy Ci o tym, co zamiast mięsa może znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie, a także zaprezentujemy przepis na ciecierzycę po bretońsku — takie danie z pewnością będzie smakowało wszystkim dorosłym (nawet mężczyznom, który lubują się w smaku smażonych kotletów), a także małym chłopcom i dziewczynkom. Pamiętajmy, że dzieci w wieku szkolnym powinny jeść duże ilości białka. Ciecierzyca w sosie pomidorowym, dzięki zastosowaniu odpowiednich ziół i przypraw, zyska niesamowicie egzotyczny smak — taki, co to kojarzy się z dalekimi podróżami, np. do Meksyku. 

Co zamiast mięsa? Propozycje!

Pytanie o to, co zamiast mięsa może znaleźć się w naszej codziennej diecie, jest zadawane przez setki wegan i wegetarian. Szukanie takich zamienników wydaje się trudne, ale na szczęście są to jedynie pozory. Tak naprawdę mięsiwo można zastąpić w różny sposób. Nierzadko dzięki poszukiwaniu takich alternatyw poznaje się zupełnie nowe, nieoczywiste, ale za to niezwykle smaczne smaki!

Poniżej prezentujemy przykładową listę tego, co zamiast mięsa może znaleźć się na naszym talerzu. Mamy tutaj na myśli na przykład:

  • tofu, seitan tempeh;
  • grzyby — w końcu kanie lub boczniaki świetnie sprawdzą się w roli kotletów;
  • bakłażan — pyszny, mięsisty i bardzo uniwersalny;
  • soczewica — bogactwo białka i cennych minerałów;
  • fasola, ciecierzyca i inne rośliny strączkowe;
  • kalafior — warto spróbować go w wersji pieczonej;
  • ziemniaki — nie każdy wie, że podstawowe ziemniaki można upichcić na setki sposobów;
  • buraki — skarbnica żelaza i witamin;
  • orzechy — można z nich zrobić np. wegański ser;
  • chlebowiec _ owoc z tropikalnej części kontynentu azjatyckiego.

Co zamiast mięsa? Jak widać, możliwości jest dużo, wystarczy je zweryfikować i wybrać spośród nich taką, która odpowiada nam najbardziej. 

Co zamiast mięsa
fot.: Pexels.com

Ciecierzyca po bretońsku — lista potrzebnych składników

Aby przyrządzić smaczną ciecierzycę po bretońsku, należy przygotować:

  • 1 czerwona cebula;
  • kilka liści laurowych;
  • ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu;
  • olej rzepakowy do smażenia;
  • 4 puszki cieciorki;
  • przyprawy: wędzona papryka, słodka papryka, chili, kminek, kumin, majeranek i pietruszka;
  • 500 g przecieru pomidorowego;
  • niecała szklanka wody;
  • dwie łyżki ciemnego sosu sojowego;
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli komuś zależy na tym, aby potrawa miała delikatny posmak wędzonki, to można podsmażyć pokrojone w drobną kosteczkę wędzone tofu i dodać je do garnka. Dobrym pomysłem jest też włączenie do przepisu świeżych pomidorów i papryki. W recepturze tej panuje spora dowolność, można zatem eksperymentować do woli!

Co zamiast mięsa
fot.: Pexels.com

Jak to wszystko przygotować?

Najpierw kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na rozgrzany w garnku olej. Dodajemy wówczas liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość smażymy w ten sposób przez około 5 minut. Przestajemy, gdy cebula nabierze złotego odcienia.

Na tym etapie dodajemy ciecierzycę i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Dorzucamy resztę przygotowanych wcześniej przypraw. Smażymy przez 4-5 minut. Następnie dołączamy pozostałe składniki. 

Garnek nakrywamy przykrywką i gotujemy danie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu można dodać jeszcze preferowane przez siebie przyprawy. 

Jak to podawać? Ciecierzycę po bretońsku można serwować po prostu z ulubionym pieczywem lub kaszą. Niektórzy jedzą ją również solo — jest bardzo sycąca. 

Mamy nadzieję, że udało nam się odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie o to, co zamiast mięsa można włączyć do codziennego jadłospisu? Warto pamiętać, iż najprostsze rozwiązania najczęściej okazują się najlepsze. 

Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, ciecierzyca po bretońsku to jedno z tych dań, które bez trudu przygotują nawet te osoby, które stawiają dopiero swoje pierwsze kroki w gotowaniu! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here