awokado
fot.: Pexels.com

Awokado to naprawdę wyjątkowa roślina. Podczas gdy zdecydowana większość owoców składa się przede wszystkim z węglowodanów, zielone awokado pozostaje bardzo bogate w cenne dla zdrowia tłuszcze. Wiele przeprowadzonych dotychczas badań jasno wskazuje liczne korzyści wynikające z jedzenia tej tropikalnej rośliny. Przedstawiamy listę powodów, dla których warto wdrożyć awokado do swojej codziennej diety!

Owoc awokado jest bardzo pożywny

Awokado to owoc naukowo nazywany persea americana. Roślina ta jest bardzo ceniona ze względu na wysoką wartość odżywczą. Awokado dodaje się do różnych potraw, ponieważ jest ono nie tylko bardzo zdrowe, ale także niesamowicie smaczne. Owoc ten est głównym składnikiem guacamole.

Obecnie awokado stało się popularnym pożywieniem wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Określa się je jako superfood, co nie powinno dziwić nikogo, biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne.

Istnieje wiele rodzajów awokado. Różnią się one kształtem i kolorem. Istnieją gatunki o kształcie gruszkowatym, okrągłym, a także zielone i czarne. Waga pojedynczych owoców może wynosić od 250 g do aż 1,5 kg!

Najpopularniejszą odmianą jest awokado Hass. Nazywa się ją gruszką aligatora, co jest bardzo opisowe, ponieważ ma zwykle kształt gruszki i zieloną, porowatą skórę — zupełnie jak aligator.

Żółto-zielony miąższ wewnątrz owocu jest jadalny, natomiast skórka i nasiona nie nadają się do spożycia. 

Awokado jest bardzo pożywne i zawiera szeroką gamę składników odżywczych, w tym 20 różnych witamin i minerałów.

awokado
fot.: Pexels.com

Na największą porcję uwagi zasługują:

  • witamina K;
  • witamina C;
  • potas,
  • witaminy B5, B6 i E;
  • magnez;
  • żelazo;
  • białko roślinne.

Co ciekawe, na bazie rozgniecionego awokado można przygotować domową, wegańską Nutellę. 

Lepsze źródło potasu niż banany

Potas jest składnikiem odżywczym, którego większość ludzi nie spożywa we właściwych ilościach. Pierwiastek ten pomaga utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Warto wiedzieć, że awokado jest bardzo dobrym źródłem pozyskiwania potasu. 100 gram tego produktu zawiera aż 14% zalecanego dziennego spożycia (RDA). Dla porównania podamy, że 100 gram bananów ma w sobie 10% tego mikroelementu. 

Liczne badania naukowe wskazują, że spożywanie odpowiednich ilości potasu pozwala obniżyć ciśnienie krwi, co może ograniczyć ryzyko wystąpienia zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.

awokado
fot.: Pexels.com

Pozytywny wpływ na zdrowie serca

Nie jest tajemnicą, że pracę serca, tętnić oraz żył w ogromnym stopniu wspomagają tłuszcze nienasycone, których doskonałym źródłem są owoce awokado. W roślinach tych znajdujemy również kwas oleinowy i witaminę E — oba te składniki są niezbędne, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki ich obecności w diecie mięsień sercowy jest w stanie sprawniej wykonywać swoją pracę.

Na uwagę zasługuje również fakt, iż witamina B6 oraz kwas foliowy (także znajdujące się w owocach awokado) są pomocne w kontekście regulowania poziomu homocystiny — jej niedobory mogą być bezpośrednią przyczyną występowania uszkodzeń w obrębie naczyń krwionośnych, a także kłopotów związanych z miażdżycą i tworzeniem się zakrzepów. 

Zły cholesterol po postu znika

Owoce awokado są dość tłuste i zawierają relatywnie dużą liczbę kalorii. Warto jednak mieć na uwadze, że rośliny te są jednym z najlepszych źródeł jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo dobroczynne dla zdrowia ludzkich organizmów. To właśnie w nich rozpuszczają się wszystkie istotne witaminy oraz minerały. 

Trzeba również zaznaczyć, że wspomniane tłuszcze są bogate w fitoskładniik beta-sitosterol, który to jest odpowiedzialny za obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL, a także trójglicerydów. Co ważne, jednocześnie powoduje on znaczący wzrost dobrego cholesterolu. 

Jak wynika z informacji zaprezentowanych powyżej, owoce awokado są cennym źródłem wielu zdrowych witamin, tłuszczy, minerałów i mikroelementów. Z tego też powodu dobrze jest włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Oczywiście są to też bardzo smaczne rośliny. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here